Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Tuesday, September 30, 2014

Pregnancy updates : hamil 3 bulan



alhamdulillah..lega sikit rasa lepas dah cecah usia kandungan 3 bulan.
masa ni kawan2 yang xbrapa rapat tu bole la kalau nk gatal2 p inform dorg kte dh pregnant
yela, berita gembira..ade kawan2 yg hargai kalau kte share ngn die happy news ni
ade yang dengki? ah biar la org yang macam tu.rosak hati namanya tu



elok masa nak masuk 3 bulan ni ade satu berita yang sangat mengganggu emosi ibu hamil
kawan yang baru je saya whatsapp bertanya khabar semalamnya tu..dah hilang dr radar dunia
MH370 sangat terkesan buat kami (me n baby)
punya la kawal emosi taknak nangis lebih2
tp mmg susah.
solat pun xputus2 doakan Fariq Ab Hamid (co pilot) supaya selamat ataupun ditemui
terkilan sangat2 sebab baru je berwhatsapp sebelum die berlepas ke Beijing tu
xsempat bergurau.
cuma sangat bersyukur sbb Allah pertemukan kami semula dalam media sosial after his long silent bile die bertanya khabar tentang kesihatan suami yang baru kemalangan tu
masa tu xde la share news ngn die yg saya dh pregnant..sbb mcm awal lg
tp nampaknya mmg die xtahu
niat di hati rasa macam nak bubuh nama anak (kalau lelaki) ,nama die
maksud pun dh jmpe, cuma...tgk lah mcaman.
he was a nice guy
betol2 terkesan kejadian ni buat saya...my own classmate, and kami baru je berhubung sembang lama2 dlm whatsapp masa tu :(




masa tu makan pn xberselera
nasik x makan, so makan jela kek lapis Sarawak yang suami belikan sebelum ni
mcm2 jenis la ni
yg choc ada..choc cheese ade..mint ada..cuma yg masam manis je xde.
itu yg kte pesan, itu yg die xbeli.hehe




oh! kawan saya nama Ninie Lisa yang kebetulan nak balik Labuan (umah fmly) masa kte tgh mengidam WonderMilk bawak balik cupcake2 ni.
kemain anakku ni..ngidam bende jauh kt KL
pastu western plak tu (western food lain pun die berkenan masa ni)
nasi x minat betol.
makan selain nasik , nak plak die.hehe
tq Ninie!!



hah. drpd menjadi seorang yang rajin or suka je melipat baju, tetiba jadi pemalas nak mampus!
bakul baju ni tinggi tau..tp baju lg tinggi!
mana tak nye..mesin basuh besar smpi dh 3 round cuci baju..bile kering rasa liat nye nk melipat
ade kawan yg kate ni mesti sbb baby boy ni
entah la ek.smpi skg pun xtau bayang cerita.
konfius mak




lipat baju xnak, tapi tetiba datang mood baking plak dah..huhu
last masa raya ktorg ada buat pavlova dgn my fmly kt labuan tp masa tu pakai tgn je
berjam jam nk habis
so ni sbb sorg yg buat, kte pun p la tgk kalau2 mixer murah
yes..mixer ni mmg murah.comey plak tu!
trus beli n balik tu buat.
ade buat yg besar n buat yg kecik2.
suami xbrape minat dessert or bende2 manis ni..so die makan satu je
yg lain semua saya makan n bg jiran rasa
alhamdulillah akk tu pun kate xmanis sgt.
just like how i wanted it to be




ok..my baby ni die suka makan buah2an
xpernah2 mak die minat sgt makan buah anggur, masa pregnant yg sulung ni saya suka makan angggur
ya Allah sedap sangat la anggur2 nye
walaupun mahal tp supply banyak sgt kt labuan ni
lagi2 yg warna hitam
brape kali restok tah anggur ni
smpi makan cereal pun dgn buah anggur
pavlova apetah lagi..mmg letak jgk la anggur ni kan.hehe



masa pregnant ni kte banyak membaca pantang larang saintifik mahupun orang tua
banyak la inout yang saya dapat
and then share kan dgn kawan2
saya mmg ikut semua pantang yg saya tau.
selagi merepek n ada bukti sains, saya percaya
ataupun kalau saya langgar pun sekadar sekali dua je
orang kate, xnak bg kempunan..hehe



last skali, ini la pavlova saya yang second batch
buat untuk majlis makan2 masa gotong royong rumah BAKAT kat sana.
licin jgk la..pastu ada yg xsempat merasa.
ala sian plak bila teringat balik.wuuu\
sebenarnya saya xtau pun bende ni dh dihidangkan awal sbb sy simpan dalam peti sejuk rumah tu dlu
tau2 je pastu bende tu dh ade org bawak keluar ke luar..so ade yg xsedar bahawa makanan ni dah terhidang
ape lagi, yang tau pun serbu la..
xpe kak..nnt sy try la buat lagi sebelum sy posting yee..hee
alhamdulillah akak2 ni suka pavlova saya yg newbie nie :D



sekian sahaja update instagram saya utk pregnancy bulan ke tiga.
nnt sy sambung update 4 bulan ye
thanks

Monday, September 22, 2014

Pregnancy updates : hamil 2 bulan


lama sangat dah x update blog.
apetah lagi nk update pasal pregnancy
last update pun pasal mcmana my first time tau yg diri ini pregnant

yela, sejak ada instagram ni mmg xramai yang aktif blogging dh kan?
setuju x?
tak ramai.bukan tak ada :)

so yg bwh ni semua updae dr my private instagram la eh
saya amek n inform yg mne boleh.
ni gmbr2 sepanjang tempoh dua bln pertama prefnant :)



biasalah..org hamil dengan makanan masam ni kadang2 x dapat dipisahkan. bukan apa, bile dah rasa macam mual2 tu, bende yg boleh kurangkan mual tu ialah makanan yg masam2. sebab tu salunye org hamil dikaitkan dengan makanan masam2...
tp ni saya beli kt KLIA.
ade farmasi PUSRAWI kan dekat area boarding domestik n kedai Kopi Time tu, kalau xsilap namanya lah
actually xde rasa mual lagi masa ni tp sbb nk naik flight, mmg saya biasa sediakan sweets yg sour atau asam macam ni sbb kadang2 bole pening kt atas tu.
end up x perlu bende ni sangat sebab perut behave n xde pun rasa mual
first time naik flight dalam keadaan sedang hamil.
alhamdulillah, xde masalah langsung selain masalah dalaman yg risau sendiri.hehe





orang kate elok masa mengandung tu banyak membaca atau selesaikan masalah matematik
tapi masa tu belum rajin nk bukak buku add maths yg ada dalam stor tu..so saya bermain dengan numbers melalui game Sudoku yg saya pernah ada sebelum ni
dlu mmg xfaham macamana orang boleh main Sudoku ni
macamana dorg dapatkan nombor2 ni tanpa salah susunannya?
bile belajar yg xtau dari sapa..pelan2 fahamkan sendiri..baru la tau cane nk main
bole tahan jgk..ada yg susah, ade yg senang.
mmg leka main ni
rasanya mengasah minda la...haha.
saya dan suami memang suka main ni
kadang2 gilir2 guna buku yang sama sebelum lepas tu beli beberapa buku plak
tapi x satu pun habis pakai lagi.hehe
masa update gmbr ni dalam ig..mmg ada yang dah teka saya ni pregnant
tapi saya tak sahkan lagi sbb masih terlalu awal untuk orang ramai tau.
kawan yg btol2 rapat je mmg saya inform



sejak tau bijirin ni memang bagus utk kandungan, saya pun makin galak amalkan makan cereal ms breakfast
tapi salu tambah dgn apa2 buah2an la
kalau xde buah, baby carrot pun jadi la,haha
janji makan buah selalu ye?hehe
kt Labuan ni buah epal je banyak n senang dapat
walaupun mahal
memang terpaksa jugak la beli epal n makan tiap2 hari
kadang2 anggur pun ok jgk..ade la stok
kalau nk dibandingkan dengan semenanjung, lagi banyak buah n jauh lebih murah



bila dah pregnant tu..mula la mengidam kan?
haa..mula2 sekali mengidamkan kek lapis sarawak
nasib baik la kebetulan suami kene meeting di Kuching
dapatla die beli
pesan jela pape, die main beli je
makannya sikit je..teringin je lebih.
nak jamu orang pun masa tu xde orang sangat kat area rumah tu..
kebetulan ramai yg balik semenanjung
dengar cte kek ni tahan smpi 6 bulan..
tp mmg smpi bulan ke 6 pun kek lapis ni xhabis pun separuh
wuuu..ampunn.
baby nk makan sekejap je.hehe






Friday, September 19, 2014

Susulan suami jatuh siling - dapat berehat di rumah selama sebulan


sambungan dr



after sebulan lebih husband dok  dalam hospital, akhirnya die dah dibenarkan bedrest di dalam rumah pulak.
simen perlu dipasang dari pinggangnya ke ketiak mcm orang berkemban tu
tapi mcmana dorg pasang?
sambil baring.
so bahagian bawah basah2 simen smpi lembap sket la cadar katil tu, bahagian atas boleh kering bile kene udara
bahagian dalamnya dorg balut dengan kapas n beberapa layer simen la jugak
nak kering katenya after 2 hari kalau xsilap

xpela, janji lepas tu dapat balik
bini suka, pesakit ape tah lagi
dh boring dh dia asik menghadap Candy Crush Saga je kt Tab die tu.hehe
nak menghadao ASTRO plak katenye
lgpun kt umah ade wifi
dapatla die update tab die yg dah lama xberupdate langsung sbb xde tenet tu..



ini beliau tgh tunggu turn utk pasang simen a.k.a Plaster of Paris (P.O.P)


after pasang simen n dapat surat discharge, segrombolan kawan2 n anak buah beliau dtg utk membantu bawa pulang suami ku yg terbaring ini :)


pengalaman pertama beliau masuk dalam ambulan dalam keadaan sedar.
sebelum ni masuk ambulans pun x ingat ape dah katenye.sakit je pk.hehe

tonggang terbalik dh gmbr.
ni masa nak masuk ambulans la ni..dr hospital ke rumah

after few minutes perjalanan, sampai lah kami ke rumah yang dirindui



ramai sgt kwn2 and anak buah dia yg datang tolong angkat suami.
yela, bukan ringan kan.
xle gerak2 sendiri plak tu
kene ingat jasa kawan2 ni..bukan senang.
tapi Allah je yg dpt balas pertolongan kawan2 die..kami xmampu kot nk tolong semua
tp mana yg boleh, kene la balas :D
semoga Allah x buat kami lupa jasa orang lain..aamiinn...

smpi rumah, bermula pulak la sesi nak keringkan simen n keringkan peluh2 dalam simen tu
tak masuk plak bab2 badan gatal sbb berpeluh dalam simen tu.
mana ada udara masuk dalam tu sgt kan?
kejung je die dalam tu
terpaksa dia abaikan sambil melayan bola di TV or internet die..kalau x mmg rasa gatal je
bayangkan la gatal tp xle garu, x ke seksa?huhuh


next update saya cte lagi ape kami buat sepanjang di rumah sebelum dapat bukak simen ni semula after 6 minggu...insya Allah....





Tuesday, July 1, 2014

Tips : Memilih vendor katering



1. Pastikan makanan mencukupi dengan tambahan secukupnya.
Dapatkan maklumat dan kepastian dari katering yang bakal ditempah untuk mendapatkan jumlah makanan yang mencukupi. Seelok2nya pastikan ada extra jumlah makanan. Katering yang mementingkan servis dan produk mereka sentiasa menyediakan lebihan makanan di dalam 10% ke 20% extra dari yang telah dipesan.

2. Merasa atau mencuba makanan atau taste / test food
Sebelum membuat keputusan untuk memilih katering, rasa makanan yang disediakan dahulu. Yang paling bagus adalah merasa makanan yang disediakan di majlis katering yang sedang berlangung yang katerer kendalikan. Secara alternatifnya boleh datang ke tempat di mana penyediaan makanan dibuat. Datanglah pada hari dimana majlis yang akan dikendalikan oleh katerer akan diadakan. Sekarang ni,biasanya pihak katerer yang terlibat dengan pameran perkahwinan akan membawa skali sample makanan untuk sesi merasa bakal pelanggan mereka. Jadi pada masa ni la kite nk bawa family kite merasa sekali



3. Sekiranya anda ada kelapangan untuk datang sendiri menguji makanan di tempat katerer, adalah lebih baik untuk mengambil peluang ini untuk meninjau dapur dimana katerer menyediakan makanan. Katering yang memberi peluang untuk melihat dapur mereka adalah lebih telus dan terbuka. Juga anda dapat perhatikan tahap kebersihan dapur, cara memasak untuk kesihatan yang tidak memusnahkan zat-zat pemakanan, pemilihan ayam daging dan sayur-sayuran serta buah-buahan segar semasa penyediaan makanan.

4. Bertanyalah sebanyak mungkin dan lihat reaksi penyedia katering anda. Katering yang bersabar melayan karenah anda dengan segala pertanyaan secara tidak langsung menggambarkan bagaimana servis yang bakal disediakan kepada tetamu dan pelanggan semasa majlis kelak.

5. Dapatkan quotation atau sebut harga yang se-detail yang mungkin. Nyatakan segala apa yang anda inginkan dengan sejelas-jelasnya. Lauk-pauk, pencuci mulut, nasi minyak atau nasi putih, khemah, meja pengantin dan sebagainya yang berkaitan dengan hal-hal makanan. Gunakan maklumat-maklumat yang sama ini untuk anda dapatkan quotation daripada katerer-katerer yang lain.
6. Pastikan sekurang-kurangnya anda dapatkan 3 sumber katering yang berlainan untuk bandingkan harga yang paling berbaloi dan dalam masa yang sama menyediakan makanan yang terbaik. Gunakan maklumat yang sama tadi (dalam no 5) untuk anda minta sebut harga daripada 2 penyedia ketering yang lain. 

7. Adalah lebih baik urusan bersama katering ini anda sendiri dan pasangan anda lakukan pergi bertemu secara bersemuka dengan pihak katering. Ingat seperti yang saya katakan tadi, makanan merupakan aspek terpenting dalam menjayakan sesebuah majlis perkahwinan. Anda hanya ada sekali ini sahaja untuk memberi impression yang terbaik kepada tetamu anda. Kalau makanan anda sedap, sudah cukup untuk memberi impression yang baik dan boleh membuatkan tetamu anda berpuas-hati dan happy di majlis perkahwinan anda. 

8.  Tanya dan buat confirmation dengan katerer pilihan anda adakah ada cas-cas lain yang ‘tersembunyi’ ketika menetapkan sebut harga. Mana tahu nanti anda kene bayar lebih daripada yang anda minta ke.pada masa ni juga kte boleg senaraikan cas-cas tambahan dalam comparison 3 katerer tadi. Kadang-kadang pakej yg nampak lebih mahal pada mulanya, sebenarnya menawarkan total spent yg paling rendah antara semua berdasarkan keperluan tambahan kita



Saturday, June 21, 2014

Program Derma Darah Pre Ramadhan seluruh Malaysia anjuran ANSARA (anak saraan MARA)


Kempen Derma Darah PraRamadhan 2014

The 8th Edition - Ansara Annual Nationwide PreRamadhan Blood Donation Campaign 2014

42 Tahun MRSM (1972-2014)

K U A L A L U M P U R

Official Launching:
Lokasi:AEON Cheras Selatan, KL
VIP : To Be Announced Soon
Tarikh: Sabtu 21hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 12.30tgh
Koordinator:Sdr Aminuddin Musa (019-6533067)
Organisasi :Ansara Pusat
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Aminuddin

Lokasi:AEON Cheras Selatan, KL
Tarikh: Jumaat 20hb & Sabtu 21hb & Ahad 23hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 8.00mlm
Koordinator:Sdr Aminuddin Musa (012-2783067)
Organisasi :Ansara Muar
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Aminuddin

Lokasi:AEON Taman Maluri, KL
Tarikh: Jumaat 20hb & Sabtu 21hb & Ahad 23hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 8.00mlm
Koordinator:Ida Hariyani (012-4457445)
Organisasi :Ansara Beseri
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Anuar

Lokasi:AEON Metro Prima, Kepong, KL
Tarikh: Jumaat 20hb & Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00am hingga 8.00pm
Koordinator:Zailina Ahmad Jailani (017-6197426)
Organisasi:Ansara Seremban
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Pn Zailina

Lokasi:AEON Taman Equine, KL
Tarikh: Jumaat 20hb & Sabtu 21hb & Ahad 23hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 8.00mlm
Koordinator: Sdr Muhammad Amir (012-2003153)
Organisasi :Ansara Balik Pulau
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Amir

Lokasi:AEON AU2 Setiawangsa, KL
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 8.00mlm
Koordinator:Sdr Ihsan (019-6951688)
Organisasi :Ansara Taiping
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Ihsan

Lokasi:AEON Mahkota Cheras, KL
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00am hingga 8.00pm
Koordinator:Mr Sathia (012-2112559)
Organisasi :Sathya Sai Baba
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Mr Sathia

Lokasi:AEON Rawang, Selangor.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 8.00mlm
Koordinator:Mr Sugumaran 016 9957547
Organisasi :Sathya Sai Baba
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status :Location, date and time confirmed by Pn Shariza PDN

Lokasi:AEON Big Sri Petaling, Kuala Lumpur.
Tarikh: Sabtu 28hb & Ahad 29hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00ptg
Koordinator:Sdr Areehan 013- 397 9986
Organisasi :Kuatagh ( Ansara Kuantan)
TeamDarah:Pusat Darah Negara
Status :Confirmed

S E L A N G O R

Lokasi:AEON Jusco Bukit Tinggi, Klang
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 7.00mlm
Koordinator:Sdr Zahari Mohd (016-6058369)
Organisasi:Ansara Kota Bharu
TeamDarah:Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Zahari

Lokasi:AEON Jusco Bukit Raja, Klang
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 7.00mlm
Koordinator:Sdr Hatta Husin (010-2696727
Organisasi:Asputra
TeamDarah:Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.
Status :To be reconfirmed

Lokasi:AEON Big Bukit Rimau,
Shah Alam, Selangor.
Tarikh: Sabtu 28hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 5.00ptg
Koordinator:Sdr Zahari Mohd (016-6058369)
Organisasi:Ansara Kota Bharu
TeamDarah:Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang.
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Zahari

Lokasi:AEON Big Kota Damansara,
Petaling Jaya, Selangor.
Tarikh: Sabtu 28hb & Ahad 29hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00ptg
Koordinator:Sdr Saharom Mohd Adas (012-2363739)
Organisasi:Ansara Kulim
TeamDarah:Pusat Darah Negara
Status: Confirmed as of 8/6/2014 by Sdr Anuar Omar

Lokasi:AEON Big Puchong Utama, Selangor.
Tarikh: Sabtu 28hb & Ahad 29hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00pm
Koordinator:Hj Mohammad Amir 0122003153
Organisasi:Ansara Balik Pulau
TeamDarah:Pusat Darah Negara
Status :Confirmed by Hj Mohammad Amir

Lokasi:AEON Big Tun Hussein Onn,
Kajang, Selangor.
Tarikh: Sabtu 28hb & Ahad 29hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00ptg
Koordinator:Sdr Hanazrie Zainol
Organisasi:Ansara Kuala Berang (016-2173004)
TeamDarah:Pusat Darah Negara
Status: Confirmed as of 7/6/2014 by Sdr Hanazrie

M E L A K A

Lokasi:AEON Bandaraya Shopping Centre, Melaka.
Tarikh: Sabtu 21hb Jun 2014
Masa: 10.00pg hingga 6.00ptg
Koordinator:Mr Guna (012-6756782)
Organisasi:Sathya Sai Baba
TeamDarah:Hospital Melaka
Status :Confirmed by Mr Mohana

J O H O R

Lokasi:AEON Permas Jaya Shopping Centre, Johor Bahru, Johor.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00 ptg
Koordinator:Sdr Ramlee Omar (013-7734799)
Pn Rozie
Organisasi:Ansara Kuantan & Ansara Johor Flush King Malaysia
TeamDarah:Hospital Daerah Kota Tinggi.
Status : Confirmed by Pn Rina

Lokasi:AEON Bukit Indah Shopping Centre, Johor Bahru, Johor.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00 ptg
Koordinator:En Lukman (Sabtu)
En Razif & Lisa Ahmad (Ahad)
Organisasi :Ansara Taiping & Ansara Johor
PBSM MRSM Pontian
TeamDarah:Hospital Daerah Pontian
Status : Confirmed by Pn Rina

Lokasi:AEON Taman Universiti Shopping Centre, Johor Bahru, Johor.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00 ptg
Koordinator:Sdr Azman Che Soh (019-7773)
Organisasi:Ansara Seremban & Ansara Johor Flush King Malaysia
TeamDarah:Hospital Daerah Kulai (Sabtu)
Hospital Pakar Puteri Johor (Ahad)
Status : Confirmed by Pn Rina

Lokasi:AEON Kulaijaya Shopping Centre,
Kulai, Johor.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 5.00 ptg
Koordinator:Pn Riza Rina (019-7777864)
En Azreen
Organisasi:Ansara Taiping & Ansara Johor
TeamDarah:Hospital Sultan Ismail
Status : Confirmed by Pn Rina

Lokasi:AEON Big Pandan, Johor Bahru, Johor.
Tarikh: Jumaat 27hb & Sabtu 28hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 5.00 ptg
Koordinator:Pn Aminaton & En Azman
Organisasi:Ansara Seremban & Ansara Johor, PBSM MRSM JB, Flush King Malaysia
TeamDarah:Hospital Sultan Ismail
Status : Confirmed by Pn Rina

Lokasi:Pelabuhan Tanjong Pelepas,
Johor Bahru, Johor.
Tarikh: Selasa 24hb Jun 2014
Masa: 10.00 pagi - 5.00 ptg
Koordinator:Sdr Zakaria Abdul Rahman (019-7034588)
Organisasi :Ansara Seremban
TeamDarah:Hospital KPJ Johor
Status : confirmed

N E G E R I  S E M B I L A N

Lokasi:AEON Seremban 2, Seremban.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi hingga 6.00ptg
Koordinator:Dr Miszua Anuar (019-6544354)
Organisasi:Ansara Seremban
Participants:MRSM Gemencheh
TeamDarah:Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.
Status : Confirmed by Dr Miszua

P E R A K
Lokasi:AEON Jusco Kinta City, Ipoh
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00ptg – 8.00mlm
Koordinator:Mr Socka (019-5709042)
Organisasi:Aman Malaysia dan Ansara
TeamDarah:Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.
Status: Confirmed by Mr Socka

Lokasi:AEON Jusco Station 18, Ipoh.
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 10.00pagi – 6.00ptg
Koordinator:Sdr Hamdan Osman (012-5136187)
Organisasi: Ansara Kulim
TeamDarah:Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.
Status: Confirmed by Sdr Hamdan

Lokasi:AEON Jusco Sri Manjung,
Tarikh: Sabtu 21hb & Ahad 22hb Jun 2014
Masa: 11.00pagi hingga 7.00ptg
Koordinator:Dr Shahrol Khairudzi Abd Rahim (019-5751116)
Organisasi:Ansara Kota Bharu
TeamDarah:Hospital Seri Manjung
Status: Confirmed by Sdr Zahari

P E N A N G
Lokasi:Konkos Tingkat 3, KOMTAR, Georgetown, Pulau Pinang
Tarikh: Selasa 17hb Jun 2014
Masa: 9.00pagi hingga 5.00ptg
Koordinator:Sdr Azhar (012-4658220)
Organisasi:Penang Development Corporation (PDC) & Ansara
Sponsor:Penang Development Corporation (PDC)
TeamDarah:Hospital Besar Pulau Penang.
Status: Confirmed by Sdr Azhar

Lokasi:AEON Mall Bukit Mertajam, Penang
Tarikh:21 & 22 June 2014
Masa:10am-5pm
Koordinator:En Azhar 012-4658220
Organisasi:PDC
TeamDarah:Hospital Besar Penang
Status: Confirmed

K E D AH

Lokasi:Amanjaya Mall, Sungai Petani, Kedah
VVIP:Dato Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir
Presiden Ansara merangkap YAB Menteri Besar Kedah Darul Aman.
Tarikh: Khamis 26hb Jun 2014 sehingga Jumaat 27hb Jun 2014
Masa: 10.00pg hingga 7.00ptg.
Perasmian:4.00ptg
Koordinator:Tuan Syed Shaharuddin Syed Abdullah
Organisasi:Ansara Kedah
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah Darul Aman
Yayasan Pembangunan Masyarakat Kubang Pasu
Yayasan Penyokong Penderma Darah, PDWU
TeamDarah: Pusat Darah Wilayah Utara,
Hospital Sultanah Bahiyah I, Alor Setar.
Status: Confirmed

Lokasi: Kulim, Kedah.
Tarikh:
Masa:
Koordinator:
Organisasi:
TeamDarah:
Status: To be confirmed

P E R L I S

Lokasi : CMart Arau Perlis
Masa : 15hb June 2014 , 10.00 am - 5.00pm
Organisasi : Jabatan Pembangunan Wanita Perlis.
To be officiated by Menteri Besar Dato' Seri Azlan bin Man.
Koordinator - Dr Rizal ( 019-3169767 )

K E L A N T A N

Lokasi:KPTM, Kota Bharu
Tarikh: Ahad 22hb & Isnin 23hb Jun 2014
Masa: 10:00pagi – 5:00 ptg
Koordinator:Hidayati Alasri (012-205 7054)
Organisasi:Ansara Kota Bharu
TeamDarah:Hospital Raja Perempuan Zainab II
Status: Confirmed by Zahari

T E R E N G G A N U
Lokasi:Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu
Tarikh: Jumaat 18hb Julai 2014
Masa: 7.00mlm hingga 1.00tghmlm
Koordinator: Tuan Rohani Tuan Senong 019-957 1828
Organisasi:Ansara Kuala Terengganu
TeamDarah:Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
Status: Confirmed by Hanita

P A H A N G

Lokasi:Kuantan
Lokasi:Temerloh
YB Datuk Norol Azali bin Sulaiman, the Pahang Health, Human Resources and Special Tasks Committee Chairman, has indicated he will help to ensure the participation of Kuantan and Temerloh for the Campaign 2014.
Further details will be announced and provided by Datuk Norol soon.
U i T M

U I T M

Lokasi:Menara SAAS, UiTM Shah Alam, Selangor
Tarikh: Isnin 16hb & Selasa 17hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 4:30 ptg
Koordinator:Matron Siti Katijah Ibrahim (017-3524595)
Organisasi:UiTM Shah Alam
TeamDarah:Pusat Darah Negara KL
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:UiTM Puncak Alam
Tarikh: Khamis 19hb & Jumaat 20hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 4:00 ptg
Koordinator:Razimah Ghani
Organisasi:UiTM Puncak Alam
TeamDarah:Pusat Darah Negara (PDN), Kuala Lumpur.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Dewan Seminar, Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Puncak Perdana
Tarikh: Selasa 3hb & Rabu 4hb Jun 2014
Masa: 10:00pagi hingga 3:00 ptg
Koordinator:Dr Ernie Rozaini (03-79622343)
Organisasi:UiTM Puncak Perdana
TeamDarah:Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Ruang Legar Perpustakaan,
UiTM Alor Gajah, Melaka
Tarikh: Selasa 17hb & Rabu 18hb & Khamis 19hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 4:30 ptg
Koordinator:Dr Yusri b Salleh (06-5582061)
Organisasi:UiTM Alor Gajah
TeamDarah:Tabung Darah Hospital Melaka
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Foyer Pusat Kegiatan Pelajar HEP,
UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Tarikh: Selasa 17hb & Rabu 18hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 4:00ptg
Koordinator:Ummi Naqibah Abdul Hamid (06-4832276)
Organisasi:UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan
TeamDarah:Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Foyer FSPU, UiTM Perak
Tarikh: Selasa 10hb & Rabu 11hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 4:00 ptg
Koordinator:Dr Kamid Masan (05-3742077)
Organisasi:UiTM Perak
TeamDarah:Unit Tabung Darah, Hospital Taiping.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Unit Kesihatan, UiTM Johor
Tarikh: Selasa 10hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 4:00 ptg
Koordinator:Dr Mohamad Ali bin Talib (07-9352052)
Organisasi:UiTM Johor
TeamDarah:Hospital Segamat, Johor
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Laman Perdana, UiTM Pulau Pinang
Tarikh: Selasa 17hb & Rabu 18hb & Khamis 19hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 4:30 ptg
Koordinator:Dr Hafnizan Yaacob (04-3822861/2850)
Organisasi:UiTM Pulau Pinang
TeamDarah:Hospital Kulim/Seberang Jaya
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Foyer Bangunan HEP, UiTM Kedah
Tarikh: Khamis 12hb & Khamis 19hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 4:00 ptg
Koordinator:Dr Noreha Che Sidik (019-4469513)
Organisasi:UiTM Kedah
TeamDarah:Hospital Sultanah Bahiyah
Hospital Sultan Abdul Halim
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Unit kesihatan, UiTM Kedah
Tarikh: Selasa 10hb & Rabu 11hb Jun 2014
Selasa 17hb & Rabu 18hb Jun 2014
Isnin 23hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 5:00 ptg
Koordinator:Pn Raziah Husin (019-5435526)
Organisasi:UiTM Kedah
TeamDarah:Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Unit Kesihatan, UiTM Perlis
Tarikh: Khamis 5hb Jun 2014
Khamis 12hb Jun 2014
Selasa 24hb Jun 2014
Khamis 26hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 3:00ptg
Koordinator:Pn Raziah Husin (019-5435526)
Organisasi:UiTM Perlis
TeamDarah:Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Foyer Blok D, UiTM Machang, Kelantan
Tarikh: Selasa 17hb & Rabu 18hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 4:00ptg
Koordinator:Hj Nawi Ibrahim (013-9278378)
Organisasi:UiTM Machang, Kelantan
TeamDarah:Hospital Raja Perempuan Zainab II
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:UiTM Terengganu
Tarikh: Jumaat 16hb & Sabtu 17hb May 2014
Masa: 8:00pagi hingga 4:0ptg
Koordinator:Hj Mohd bin Jusoh (09-8400342)
Organisasi:UiTM Terengganu
TeamDarah:Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Dewan Indera Segara, UiTM Pahang
Tarikh: Jumaat 20hb & Sabtu 21hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi hingga 4:00 ptg
Koordinator:Dr Nazila Marjan (09-4662169)
Organisasi:UiTM Pahang
TeamDarah:Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang.
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Lokasi:Lobi Utama Menara Pustaka,
UiTM Kota Kinabalu, Sabah
Tarikh: Selasa 17hb & Rabu 18hb Jun 2014
Masa: 9:00pagi – 3:00 ptg
Koordinator:Dr Haslezah Saelih (016-8103002)
Organisasi:UiTM Kota Kinabalu, Sabah
TeamDarah:Hospital Wanita & Kanak-Kanak, Kota Kinabalu, Sabah
Status: Confirmed by Dr Zaiton

Main Objective
The main objective of this Annual Nationwide PreRamadhan Blood Donation Campaign, which is conducted simultaneously throughout the whole nation during the last weekend before the start of the holy fasting month of Ramadhan, every year, is to help stock up as much donated blood as possible in all the major hospitals in all the major cities throughout the nation in anticipation of a severe shortage of blood during the month of Ramadhan.

During the month of Ramadhan most of the Muslim population will not be able to donate their blood due to fasting. This annual nationwide shortage of blood will be made worse at the end of Ramadhan because of the increase in the number of road accidents and injuries during the exodus ‘Balik Kampong Raya’ festive season which will increase the demand for blood products when the supply will be at its lowest and critical.

Donated blood has a maximum shelf life of 42 days, after which it will be discarded if not used. Therefore, is important that this unique and noble nationwide campaign has to be conducted and executed at the last weekend before the start of the fasting of Ramadhan, every year, to achieve its main objective.

Past Record of this Annual Nationwide Campaign
In the 1st Edition 2007 nationwide campaign, which was ofiicially launched by our President of Ansara Dato Mukhriz Tun Dr Mahathir, we managed to collect a total of 2,160 pints of donated blood from 13 venues simultaneously throughout all the state capitals in peninsula Malaysia.

In the 2nd Edition 2008 nationwide campaign, which was officially launched by Tun Dr Mahathir Mohamed, we managed to collect a total of 4,138 pints of blood from 27 venues throughout the nation including 4 major towns in Sabah.

In the 3rd Edition 2009 nationwide campaign, which was officially launched by Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, we managed to collect a total of 6,357 pints of blood from 36 venues.

In the 4th Edition 2010 nationwide campaign, which was officially launched by the then Deputy President of Ansara Dato Nasri Nasrun, we managed to collect an incredible total of 9,089 pints of blood from a total of 38 venues nationwide.

In the 5th Edition 2011 nationwide campaign, despite the fact that most of the university students were on holiday, we still managed to collect an impressive total of 7,579 pints of blood from a total of 41 venues.

In the 6th Edition 2012 nationwide campaign, a total of 46 venues from throughout the nation participated simultaneously and we managed to collect an impressive total of 8,651 pints of blood.

In this 7th Edition 2013 nationwide campaign, which was launched by Deputy Minister Dato Razali Ibrahim at the national level and by Dato Paduka Mukhriz Tun Dr Mahathir at Kedah state level and by YB Norol Azali Sulaiman at Pahang state level, an impressive total of 51 venues from throughout the nation participated resulting in the total collection of 8,828 pints of donated blood.

In Summary:
Campaign 20071st Edition 13 venues 2,160 pints blood
Campaign 20082nd Edition 27 venues 4,138 pints blood
Campaign 20093rd Edition 36 venues 6,357 pints blood
Campaign 2010 4th Edition 38 venues 9,089 pints blood
Campaign 20115th Edition 41 venues 7,579 pints blood
Campaign 2012 6th Edition 46 venues 8,651 pints blood
Campaign 20137th Edition 51 venues 8,828 pints blood
Grand Total Collection for all the 7 Editions = 46,802 pints blood

The amount of donated blood collected during these annual nationwide preRamadhan blood donation campaigns would certainly have helped to save the lives of many sick people throughout the nation regardless of race, religion or nationality consistent with our concept of:
‘1Darah 1Malaysia’

…from all Malaysians …for all Malaysians.
We hope to be able to continue to help all the major hospitals throughout the nation to have adequate blood supply throughout the month of Ramadhan every year.

This list of venues above for this Campaign 2014 is almost, but not fully complete yet. Any information in this list that needs to be corrected, updated or added, please inform me as soon as possible.

Wishing everyone all the best in carrying out our duty to help our beloved country overcome the shortage of blood supply in all the major hospitals throughout the nation during the month of Ramadhan 2014.

Sincere thanks to all of you wonderful people.

Dr Halim Abu Bakar,
Vice President, ANSARA,
National Coordinator,
Kempen Derma Darah PraRamadhan 2014.
Emel: drhalimabubakar@yahoo.com
H/P: 012-6636232

© Ansara 1996-2013 All Rights Reserved

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...