Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Friday, October 3, 2014

Giveaway Floral Skirt






wahh..dalam nak bersalin ni pun sempat lg tuan blog join giveaway ek?hehe
moga ada rezeki la nak menang nnt ek.
mmg sepanjang pregnancy ni banyak pakai skirt.hehe

senyumlah, hidup ini indah



Tuesday, September 30, 2014

Pregnancy updates : hamil 3 bulan



alhamdulillah..lega sikit rasa lepas dah cecah usia kandungan 3 bulan.
masa ni kawan2 yang xbrapa rapat tu bole la kalau nk gatal2 p inform dorg kte dh pregnant
yela, berita gembira..ade kawan2 yg hargai kalau kte share ngn die happy news ni
ade yang dengki? ah biar la org yang macam tu.rosak hati namanya tu



elok masa nak masuk 3 bulan ni ade satu berita yang sangat mengganggu emosi ibu hamil
kawan yang baru je saya whatsapp bertanya khabar semalamnya tu..dah hilang dr radar dunia
MH370 sangat terkesan buat kami (me n baby)
punya la kawal emosi taknak nangis lebih2
tp mmg susah.
solat pun xputus2 doakan Fariq Ab Hamid (co pilot) supaya selamat ataupun ditemui
terkilan sangat2 sebab baru je berwhatsapp sebelum die berlepas ke Beijing tu
xsempat bergurau.
cuma sangat bersyukur sbb Allah pertemukan kami semula dalam media sosial after his long silent bile die bertanya khabar tentang kesihatan suami yang baru kemalangan tu
masa tu xde la share news ngn die yg saya dh pregnant..sbb mcm awal lg
tp nampaknya mmg die xtahu
niat di hati rasa macam nak bubuh nama anak (kalau lelaki) ,nama die
maksud pun dh jmpe, cuma...tgk lah mcaman.
he was a nice guy
betol2 terkesan kejadian ni buat saya...my own classmate, and kami baru je berhubung sembang lama2 dlm whatsapp masa tu :(




masa tu makan pn xberselera
nasik x makan, so makan jela kek lapis Sarawak yang suami belikan sebelum ni
mcm2 jenis la ni
yg choc ada..choc cheese ade..mint ada..cuma yg masam manis je xde.
itu yg kte pesan, itu yg die xbeli.hehe




oh! kawan saya nama Ninie Lisa yang kebetulan nak balik Labuan (umah fmly) masa kte tgh mengidam WonderMilk bawak balik cupcake2 ni.
kemain anakku ni..ngidam bende jauh kt KL
pastu western plak tu (western food lain pun die berkenan masa ni)
nasi x minat betol.
makan selain nasik , nak plak die.hehe
tq Ninie!!



hah. drpd menjadi seorang yang rajin or suka je melipat baju, tetiba jadi pemalas nak mampus!
bakul baju ni tinggi tau..tp baju lg tinggi!
mana tak nye..mesin basuh besar smpi dh 3 round cuci baju..bile kering rasa liat nye nk melipat
ade kawan yg kate ni mesti sbb baby boy ni
entah la ek.smpi skg pun xtau bayang cerita.
konfius mak




lipat baju xnak, tapi tetiba datang mood baking plak dah..huhu
last masa raya ktorg ada buat pavlova dgn my fmly kt labuan tp masa tu pakai tgn je
berjam jam nk habis
so ni sbb sorg yg buat, kte pun p la tgk kalau2 mixer murah
yes..mixer ni mmg murah.comey plak tu!
trus beli n balik tu buat.
ade buat yg besar n buat yg kecik2.
suami xbrape minat dessert or bende2 manis ni..so die makan satu je
yg lain semua saya makan n bg jiran rasa
alhamdulillah akk tu pun kate xmanis sgt.
just like how i wanted it to be




ok..my baby ni die suka makan buah2an
xpernah2 mak die minat sgt makan buah anggur, masa pregnant yg sulung ni saya suka makan angggur
ya Allah sedap sangat la anggur2 nye
walaupun mahal tp supply banyak sgt kt labuan ni
lagi2 yg warna hitam
brape kali restok tah anggur ni
smpi makan cereal pun dgn buah anggur
pavlova apetah lagi..mmg letak jgk la anggur ni kan.hehe



masa pregnant ni kte banyak membaca pantang larang saintifik mahupun orang tua
banyak la inout yang saya dapat
and then share kan dgn kawan2
saya mmg ikut semua pantang yg saya tau.
selagi merepek n ada bukti sains, saya percaya
ataupun kalau saya langgar pun sekadar sekali dua je
orang kate, xnak bg kempunan..hehe



last skali, ini la pavlova saya yang second batch
buat untuk majlis makan2 masa gotong royong rumah BAKAT kat sana.
licin jgk la..pastu ada yg xsempat merasa.
ala sian plak bila teringat balik.wuuu\
sebenarnya saya xtau pun bende ni dh dihidangkan awal sbb sy simpan dalam peti sejuk rumah tu dlu
tau2 je pastu bende tu dh ade org bawak keluar ke luar..so ade yg xsedar bahawa makanan ni dah terhidang
ape lagi, yang tau pun serbu la..
xpe kak..nnt sy try la buat lagi sebelum sy posting yee..hee
alhamdulillah akak2 ni suka pavlova saya yg newbie nie :D



sekian sahaja update instagram saya utk pregnancy bulan ke tiga.
nnt sy sambung update 4 bulan ye
thanks

Monday, September 22, 2014

Pregnancy updates : hamil 2 bulan


lama sangat dah x update blog.
apetah lagi nk update pasal pregnancy
last update pun pasal mcmana my first time tau yg diri ini pregnant

yela, sejak ada instagram ni mmg xramai yang aktif blogging dh kan?
setuju x?
tak ramai.bukan tak ada :)

so yg bwh ni semua updae dr my private instagram la eh
saya amek n inform yg mne boleh.
ni gmbr2 sepanjang tempoh dua bln pertama prefnant :)



biasalah..org hamil dengan makanan masam ni kadang2 x dapat dipisahkan. bukan apa, bile dah rasa macam mual2 tu, bende yg boleh kurangkan mual tu ialah makanan yg masam2. sebab tu salunye org hamil dikaitkan dengan makanan masam2...
tp ni saya beli kt KLIA.
ade farmasi PUSRAWI kan dekat area boarding domestik n kedai Kopi Time tu, kalau xsilap namanya lah
actually xde rasa mual lagi masa ni tp sbb nk naik flight, mmg saya biasa sediakan sweets yg sour atau asam macam ni sbb kadang2 bole pening kt atas tu.
end up x perlu bende ni sangat sebab perut behave n xde pun rasa mual
first time naik flight dalam keadaan sedang hamil.
alhamdulillah, xde masalah langsung selain masalah dalaman yg risau sendiri.hehe





orang kate elok masa mengandung tu banyak membaca atau selesaikan masalah matematik
tapi masa tu belum rajin nk bukak buku add maths yg ada dalam stor tu..so saya bermain dengan numbers melalui game Sudoku yg saya pernah ada sebelum ni
dlu mmg xfaham macamana orang boleh main Sudoku ni
macamana dorg dapatkan nombor2 ni tanpa salah susunannya?
bile belajar yg xtau dari sapa..pelan2 fahamkan sendiri..baru la tau cane nk main
bole tahan jgk..ada yg susah, ade yg senang.
mmg leka main ni
rasanya mengasah minda la...haha.
saya dan suami memang suka main ni
kadang2 gilir2 guna buku yang sama sebelum lepas tu beli beberapa buku plak
tapi x satu pun habis pakai lagi.hehe
masa update gmbr ni dalam ig..mmg ada yang dah teka saya ni pregnant
tapi saya tak sahkan lagi sbb masih terlalu awal untuk orang ramai tau.
kawan yg btol2 rapat je mmg saya inform



sejak tau bijirin ni memang bagus utk kandungan, saya pun makin galak amalkan makan cereal ms breakfast
tapi salu tambah dgn apa2 buah2an la
kalau xde buah, baby carrot pun jadi la,haha
janji makan buah selalu ye?hehe
kt Labuan ni buah epal je banyak n senang dapat
walaupun mahal
memang terpaksa jugak la beli epal n makan tiap2 hari
kadang2 anggur pun ok jgk..ade la stok
kalau nk dibandingkan dengan semenanjung, lagi banyak buah n jauh lebih murah



bila dah pregnant tu..mula la mengidam kan?
haa..mula2 sekali mengidamkan kek lapis sarawak
nasib baik la kebetulan suami kene meeting di Kuching
dapatla die beli
pesan jela pape, die main beli je
makannya sikit je..teringin je lebih.
nak jamu orang pun masa tu xde orang sangat kat area rumah tu..
kebetulan ramai yg balik semenanjung
dengar cte kek ni tahan smpi 6 bulan..
tp mmg smpi bulan ke 6 pun kek lapis ni xhabis pun separuh
wuuu..ampunn.
baby nk makan sekejap je.hehe






Friday, September 19, 2014

Susulan suami jatuh siling - dapat berehat di rumah selama sebulan


sambungan dr



after sebulan lebih husband dok  dalam hospital, akhirnya die dah dibenarkan bedrest di dalam rumah pulak.
simen perlu dipasang dari pinggangnya ke ketiak mcm orang berkemban tu
tapi mcmana dorg pasang?
sambil baring.
so bahagian bawah basah2 simen smpi lembap sket la cadar katil tu, bahagian atas boleh kering bile kene udara
bahagian dalamnya dorg balut dengan kapas n beberapa layer simen la jugak
nak kering katenya after 2 hari kalau xsilap

xpela, janji lepas tu dapat balik
bini suka, pesakit ape tah lagi
dh boring dh dia asik menghadap Candy Crush Saga je kt Tab die tu.hehe
nak menghadao ASTRO plak katenye
lgpun kt umah ade wifi
dapatla die update tab die yg dah lama xberupdate langsung sbb xde tenet tu..



ini beliau tgh tunggu turn utk pasang simen a.k.a Plaster of Paris (P.O.P)


after pasang simen n dapat surat discharge, segrombolan kawan2 n anak buah beliau dtg utk membantu bawa pulang suami ku yg terbaring ini :)


pengalaman pertama beliau masuk dalam ambulan dalam keadaan sedar.
sebelum ni masuk ambulans pun x ingat ape dah katenye.sakit je pk.hehe

tonggang terbalik dh gmbr.
ni masa nak masuk ambulans la ni..dr hospital ke rumah

after few minutes perjalanan, sampai lah kami ke rumah yang dirindui



ramai sgt kwn2 and anak buah dia yg datang tolong angkat suami.
yela, bukan ringan kan.
xle gerak2 sendiri plak tu
kene ingat jasa kawan2 ni..bukan senang.
tapi Allah je yg dpt balas pertolongan kawan2 die..kami xmampu kot nk tolong semua
tp mana yg boleh, kene la balas :D
semoga Allah x buat kami lupa jasa orang lain..aamiinn...

smpi rumah, bermula pulak la sesi nak keringkan simen n keringkan peluh2 dalam simen tu
tak masuk plak bab2 badan gatal sbb berpeluh dalam simen tu.
mana ada udara masuk dalam tu sgt kan?
kejung je die dalam tu
terpaksa dia abaikan sambil melayan bola di TV or internet die..kalau x mmg rasa gatal je
bayangkan la gatal tp xle garu, x ke seksa?huhuh


next update saya cte lagi ape kami buat sepanjang di rumah sebelum dapat bukak simen ni semula after 6 minggu...insya Allah....





Tuesday, July 1, 2014

Tips : Memilih vendor katering



1. Pastikan makanan mencukupi dengan tambahan secukupnya.
Dapatkan maklumat dan kepastian dari katering yang bakal ditempah untuk mendapatkan jumlah makanan yang mencukupi. Seelok2nya pastikan ada extra jumlah makanan. Katering yang mementingkan servis dan produk mereka sentiasa menyediakan lebihan makanan di dalam 10% ke 20% extra dari yang telah dipesan.

2. Merasa atau mencuba makanan atau taste / test food
Sebelum membuat keputusan untuk memilih katering, rasa makanan yang disediakan dahulu. Yang paling bagus adalah merasa makanan yang disediakan di majlis katering yang sedang berlangung yang katerer kendalikan. Secara alternatifnya boleh datang ke tempat di mana penyediaan makanan dibuat. Datanglah pada hari dimana majlis yang akan dikendalikan oleh katerer akan diadakan. Sekarang ni,biasanya pihak katerer yang terlibat dengan pameran perkahwinan akan membawa skali sample makanan untuk sesi merasa bakal pelanggan mereka. Jadi pada masa ni la kite nk bawa family kite merasa sekali



3. Sekiranya anda ada kelapangan untuk datang sendiri menguji makanan di tempat katerer, adalah lebih baik untuk mengambil peluang ini untuk meninjau dapur dimana katerer menyediakan makanan. Katering yang memberi peluang untuk melihat dapur mereka adalah lebih telus dan terbuka. Juga anda dapat perhatikan tahap kebersihan dapur, cara memasak untuk kesihatan yang tidak memusnahkan zat-zat pemakanan, pemilihan ayam daging dan sayur-sayuran serta buah-buahan segar semasa penyediaan makanan.

4. Bertanyalah sebanyak mungkin dan lihat reaksi penyedia katering anda. Katering yang bersabar melayan karenah anda dengan segala pertanyaan secara tidak langsung menggambarkan bagaimana servis yang bakal disediakan kepada tetamu dan pelanggan semasa majlis kelak.

5. Dapatkan quotation atau sebut harga yang se-detail yang mungkin. Nyatakan segala apa yang anda inginkan dengan sejelas-jelasnya. Lauk-pauk, pencuci mulut, nasi minyak atau nasi putih, khemah, meja pengantin dan sebagainya yang berkaitan dengan hal-hal makanan. Gunakan maklumat-maklumat yang sama ini untuk anda dapatkan quotation daripada katerer-katerer yang lain.
6. Pastikan sekurang-kurangnya anda dapatkan 3 sumber katering yang berlainan untuk bandingkan harga yang paling berbaloi dan dalam masa yang sama menyediakan makanan yang terbaik. Gunakan maklumat yang sama tadi (dalam no 5) untuk anda minta sebut harga daripada 2 penyedia ketering yang lain. 

7. Adalah lebih baik urusan bersama katering ini anda sendiri dan pasangan anda lakukan pergi bertemu secara bersemuka dengan pihak katering. Ingat seperti yang saya katakan tadi, makanan merupakan aspek terpenting dalam menjayakan sesebuah majlis perkahwinan. Anda hanya ada sekali ini sahaja untuk memberi impression yang terbaik kepada tetamu anda. Kalau makanan anda sedap, sudah cukup untuk memberi impression yang baik dan boleh membuatkan tetamu anda berpuas-hati dan happy di majlis perkahwinan anda. 

8.  Tanya dan buat confirmation dengan katerer pilihan anda adakah ada cas-cas lain yang ‘tersembunyi’ ketika menetapkan sebut harga. Mana tahu nanti anda kene bayar lebih daripada yang anda minta ke.pada masa ni juga kte boleg senaraikan cas-cas tambahan dalam comparison 3 katerer tadi. Kadang-kadang pakej yg nampak lebih mahal pada mulanya, sebenarnya menawarkan total spent yg paling rendah antara semua berdasarkan keperluan tambahan kita



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...