Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Tuesday, September 25, 2012

Persiapan : update senarai semak (checklist) 12 dan 8 bulan sebelummajlis








coretan 29 Feb 2012 (6 bulan sebelum majlis)




Ok. since aku dah tempah dewan, jadi dengan 90% yakinnya tarikh majlis di KL adalah pada 25 August 2012, bersamaan dengan 7 Syawal, Sabtu.




Jadi di bawah ni, ive decided untuk mencantumkan checklist sebelum ni yang 8 dan 12 bulan sebelum majlis, iaitu checklist untuk bulan December 2011



12 bulan sebelum (Dec 2011)


  • Tarikh Majlis Akad
  • Tarikh resepsi sebelah perempuan
  • Tarikh resepsi sebelah lelaki
  • Tema Warna
  • Lokasi Majlis
1. Tarikh Majlis Akad
2. Tarikh resepsi sebelah perempuan
3. Tarikh resepsi sebelah lelaki

Nak simpulkan tiga2 point di atas.
Mula2 after bertunang tu pening2 jugak pk tarikh.
tapi masa tu pihak lelaki dh decide, dorg nk buat kenduri di Kedah on the 1st Sept.
masa tu akan 2minggu after raya and sehari selepas cuti merdeka.
jadi sume orang di sana masih lg cuti.
so nak tak nak, samada buat sebulan sebelum atau seminggu sebelum.
disebabkan sebulan sebelum is bulan puasa,
jadi kene buat seminggu sebelum la kn? :D
jadi kene pilih antara 24 Aug atau 25 atau 26 Aug iaitu antara hari Jumaat ke Ahad utk hari2 majlis.
lepas amek kira bile sume org free n memudahkan kerja dewan serta jimat kos,
tarikh 25 Aug, Sabtu dipilih sbg tarikh nikah dan sanding.
umur kami 25 thn ni.
so tarikh ok la klu 25 jugak. ;p
asalnya nk wt Jumaat 24 Aug sbb tunang on the 24 Dec kan..tp 25 pun ok jer :D
result : DONE


4. Tema Warna

warna tema asal

mula2 sebelum tunang or ape2...cite2 mmg nk kaler baby pink n baby blue.
skali, ade my fren yg dh decide nk warna mcm tu.
sooo..nak xnak, terpaksa la sendiri tukar kaler nye.
xterfikir lak time tu nk amek kaler pink n hijau kn?
since diri ni nk rejek warna hijau n biru awal2..
so pink n dark grey was what in mind.
xnak pink biasa, i want hot pink with dark grey!
status: DONE

5. Lokasi Majlis

mula2 cadang nk buat kt umah Tok Mama (nenek) kt Keramat tu sbb best la sket kn, feeling lebih.
tp disebabkan tempat parking dah limited dan Tok Mama xlarat nk kemas2 umah after that,
we decided utk buat di tempat lain.
dewan. Dewan Seroja dh dapat straight, dr Jumaat smpi Ahad.
cantek. nikah kt dewan tu jela trus.
xmo kt masjid, xdpt kt umah Tok Mama, so dewan la jawabnye.
Sabtu pagi nikah, sambung trus ke sanding sejam dua kemudian. setel
DONE




8 bulan sebelum (Dec 2011)

  • Baju pengantin semasa akad
  • Bilangan persalinan
  • Baju pengantin semasa persandingan
  • Baju pengantin semasa bertandang
  • MUA semasa persandingan
  • MUA semasa bertandang
  • Hadiri kursus kahwin
  • Tentukan wang hantaran
  • Beli barang hantaran
1. Baju Pengantin Semasa Akad
Alhamdulillah, baju saya semasa nikah sudah tersedia.
baju masa mak nikah dulu2
kene alter sket je sbb mak nye badan dulu agak sedikit gempal berbanding saya. hehe
baju bakal suami? akan dibuat yang baru.
insya alllah akan guna kain yang sama warna lah kan.
its all in d pakej.
bride - belum alter
groom - belum tempah

2. Bilangan Persalinan
Nikah, sanding, bertandang x 2.
so total 4 pasang.
tapi si teruna bakal pakai satu je baju melayu, dua kali pakai uniform dan masa bertandang lepas bju uniform, die mungkin pakai satu persalinan lain. :D
DONE

3. Baju Pengantin Semasa Persandingan
Sanding di Dewan Seroja, KL tu encik lelaki pakai baju uniform die.
saya pakai xtau-apa-lagi
tapi akan buat baru dengan pak2 andam.
wishing that the baju is nice dan boleh pakai semula utk any event
groom - consider DONE
bride - belum tempah


4. Baju Pengantin Semasa Bertandang
once more si dia pakai baju uniform.
sebab nk buat sword barrel jugak
since event mungkin akan start kol 6pm di sana, so dlm kol 8pm cenggitu, kami akan tukar baju
mula2 pakai persalinan gold dan uniform die
pastu tukar ke satu lg persalinan yang akan diuruskan oleh pihak di sana :D
jadi dua kali tukar baju! ^^
DONE

5. MUA semasa nikah & Persandingan
Babybee Honey make up 2x beserta pengapit
DONE

6. MUA semasa Bertandang
sudah diuruskan oleh pihak di sana.
insya allah nak amek MUA yang sama mekap sepupu encik tunang dlu.
quite nice n neat
tapi mahal sket la utk org Kedah.
tp xpe, bakal mak mertua blanje. hehe
DONE


7. Kursus Kahwin
dah buat dengan Elia dlu sebelum die tunang dlu2
encik tunang pun dh ade sijil,dpt dr zaman blajar dlu
DONE

8. Tentukan Wang Hantaran
sudah ditentukan.
hope beliau ckup duit. hehe
DONE

9. Beli Barang Hantaran
belum buat lagi.
encik tunang xde masa dan wang yang cukup pada masa yang sesuai.
will look for it.
belum beli lagi


so far itu jela yg done. :)




1 comment:

Atiqah Amir said...

when you said "rumah tok mama at Keramat" I know it is you kak erin. yg penah jadi kakak angkat sy dulu. plus penah beli baju kt akk. a zebra dress. ptt la tgk muke akk cm kenal je. :D congratulations. may you be a great wife. :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...