Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Friday, October 5, 2012

Apa rasa dah jadi isteri sekarang??



rasa terpanggil untuk berkongsi cerita dengan pembaca sekalian.
sering dapat soalan macam tajuk di atas ni
siap dengan muka2 sinis lagi.
ala2 bajet kite kawin ni untuk rasa "yang seronok" tu jela.haha
yang tanya ni pastilah orang2 yang bagi saya, xlalui apa yang saya lalui...
xrasa apa yang saya rasa

tapi xde apa yang nak disedihkan
xde ape yang dicemburu kan.
orang lain, kan?
mestilah xlalui cerita dan kisah hidup yang sama dengan kite

anyway, meh nak kasi korang gambaran...
apa yang ku lalui sejak bergelar isteri ni
and then i will tell u APA RASANYA DAH JADI ISTERI ORANG

25 Ogos, Sabtu
nikah dan sanding di hari yang sama.
kelam kabut dr 7pg smpi ke ptg.
10 pg nikah, 1230 tghari sanding.
4pm terkejar2 nak wt outdoor photoshoot sbb hari nak ujan
tp tetamu masih ade dlm dewan
xsuke tinggal tetamu :(
tp fotografer dah tunggu2 dh. xsuka buat orang tunggu gak
outdoor fotoshoot smpi 6pm. pengsan!
mintak balik awal sbb dh penat.
shot xbanyak pun kt luar tp kami suami isteri dah pewai.
xmampu lagi nk senyum seikhlas hati

lagipun outdoor ni pun tetibe je dapat free
sbb Abah bukan sekadar bayar deposit, malah terus bayar full upon booking.
jadi fotografer bermurah hati bagi adiah outdoor fotoshoot
6pm balik dewan, tgk semua helpers dah balik
tp barang penuh dalam bilik persalinan.
segala baju bridesmaids, bunga pahar yg penuh dgn bunga telur, mekap dan barang2 hantaran dua2 belah pihak, semua masih ade dalam belakang pentas dewan tu
diri dah penat tp gagahkan la jugak pengantin dua sejoli ni ulang alik angkut barang masuk dlm kereta
tunggang langgang barang dalam kereta kecik dh xheran dah
yang penting nak balik n tdo!huwargh penat!
7pm sampai umah, kereta penuh dpn umah (umah teres)
park seberang jalan.
dengan berpakaian lengkap pengantin suami isteri, kami lintas jalan besar dr seberang jalan tu ke rumah nenek (tdo sana).
xpernah lagi selama bermastautin kat KL ni, nampak pengantin lintas jalan besar dengan baju meleret siap angkut kotak hadiah and bunga pahar yang penuh dengan bunga telur lg tu ;p
lawak gile rasa. haha
suami depan pintu umah tu jugak landing dengan baju uniform lengkap, penat punye pasal
ruang dalam rumah dah penuh dengan sedara.
berperanan sebagai isteri, bg suami air..dan sama2 pengsan sekejap depan pintu umah sambil berpakaian lengkap pengantin meleret
kene gelak dengan family pun dh xheran. haha. penat weh!
pastu sbg isteri, saya pun soh suami mandi sbb ade saudara yang dah nak balik ke Klang tp xnak balik selagi xbukak hadiah.
masa tu la kali kedua menjalankan tanggungjawab sebagai isteri, sediakan pakaian untuk suami yang sedang mandi tu.

8pm sy siap mandi dan berpakaian tshirt couple shirt yang bertulis "bride" and "groom" hasil hadiah dari Rayyan Apparel sbb join contest "Saya nak tshirt Bride & Groom itu".
alhamdulillah..rezeki kawin..
930 pm habis bukak 50 hadiah dr kawan2 and family, trus semua pun tidur dan saudara dari Klang pun balik.

26 Ogos, Ahad
nothing much.
malam bila nak bersiap untuk pulang ke rumah parents, kereta yang suami pandu dilanggar motor dari belakang
deal ngan orang yang langgar tu didalam hujan lebat, lalu berpakat untuk dapatkan pampasan dari mat motor tu pada keesokkan harinya jam 3pm
masalah kt ctu sbb by 10am esoknya cadang nak gerak ke Cameron untuk honeymoon.
terpaksa tangguh smpi 4pm baru gerak, lepas dapat duit.

27 Ogos, Isnin
mujur mak ada kereta yang sehat, kami bawa ke Cameron sbb kereta yang kene langgar tu hantar bengkel
dugaan kami kali kedua, kereta mak di Cameron tiba2 naik temperature
rupanya tanpa sedar, ada sesuatu yang lupa dibuat, lalu menyebabkan suhu naik
mujur ada isteri sbg peneman, lalu menenangkan suami lah kan.
kesejukkan jam 9pm di atas tu hanya Allah yang tahu!
bila suhu dah kembali normal, kami pun check in hotel jam 10pm
alhamdulillah lagi sbb pihak hotel bertimbang rasa untuk carry forward apa2 aktvt yang kami terlepas tu sbb x cek in on time at 2pm.



28 Ogos , Selasa
everything went well. alhamdulillah..
seronok berjalan, bergambar and makan masa trip honeymoon tu
pakejnya memang recommended.
akan diceritakan kemudian


29 Ogos, Rabu
lepas beli cenderahati utk family, kami pulang ke KL.
bersyukur sgt sempat buat short actvt together dalam kesibukkan buat persiapan dlu.
xigt kol brape gerak ke Kedah.
tapi sampai KL amek adik, dan kami pun bergerak ke Kedah.
sampai Kedah, suami hantar saya dan adik ke rumah pakcik kami disana
beliau pulang ke rumah mertuaku lalu tidur

30 Ogos , Khamis
fitting baju di butik dan beli apa yang patut.
last minute shopping la kiranya.
untuk ke majlis bertandang ni.
malam, kami balik ke rumah keluarga masing2

31 Ogos, Jumaat

spent time dengan keluarga sebelah Mak di sana..
Mak , nenek dan adik beradik lain pun sampai pada petang tu.

Auntie belanja kami pakai inai di atas tangan
kat bridal shop
RM5 sebelah tangan ok!
smpi siku die design.
harapkan di KL?
ratus2 ringgit die amek. 
padahal corak2 je kot.
selang dua hari tertanggal jugak.
haih la KL. over priced!
the rest, just spending my "single" time dengan fmly

1 Sept, Sabtu
sesudah Subuh gerak ke butik untuk dimekapkan
saya dan suami buat outdoor fotoshoot

di Masjid Zahir dan Wisma Darul Aman
mintak pakcik mudaku, Asu, dan adikku, Elia untuk datang menemani ktorg
untuk bantu bg idea or tgk2 la kot2 ade cacat cela masa amek gambar ke kan
atleast ade pendapat ketiga.
12pm balik umah for lunch n get ready untuk bersanding Asar nant
at 2pm make up artis i, Kak Wanie datang umah pakcik.

mekap2 ..lepas Asar, encik suami dan wakil2 nya datang menjemput ku di rumah pakcik
time ni rasa best la. mcm runaway bride pulak
diambil encik suami untuk bersanding dan bertandang ke rumah mertua
rombongan keluarga ku pun bergerak selepas kami dan berkumpul di masjid berdekatan rumah mertua
rombongan pengantin tiba di perkarangan rumah jam 5pm camtu



sanding manding, after magrib kami berehat sekejap sebelum bertukar ke pakaian malam
pakaian yang sama masa fotoshoot outdoor td je.
masa bersanding pakai baju lain.
so hari tu ade 2 baju jela
majlis berterusan sampai 10pm
11pm pun masih ramai tetamu datang.
seronok dan penat,. pakej.
jeles pun ade. sbb makanan banyak, tp pengantin bole tgk jela
malu la klu sama2 mintak makanan tu kan.
konsep pasar malam dibuat.
sangat meriah dan rare kalau di KL
at 12am baru kami dapat tukar baju tidur
fuh penatnya jangan kata la.
rasa macam nak tidur sampai lusa! haha

2 Sept, Ahad
selesai pengapit dan rakan2 pulang ke rumah mereka (mlm slps majlis, mereka tdo di homestay berhampiran), saya dan suami keluar untuk pulangkan apa saja barang yang dipinjam dari butik
setelkan bil bla3..jmpe saudara maraku di umah pkck..bla3..
by ptg dh balik ke rumah mertua semula
suami nak rehat sebelum pulang ke KL esoknya.

3 Sept, Isnin
dari pagi hingga ke malam, ke Perlis melawat saudara mara sebelah suami.
yelah, malam nye nak gerak ke KL dah
penat jugak tapi mestila seronok berkenalan dengan saudara mara baru
mereka datang hari majlis tp xdapat nk kenal betol2.
so dat was d time
malam pick up adik di rumah pkck, ktorg pun gerak ke KL

4 Sept, Selasa
sampai KL sesudah Subuh.
balik rumah dan rehat sekejap sebelum ke Sri Kembangan at 2pm
sampai on time, lalu pilih2 baju and fitting untuk fotoshoot studio dan outdoor keesokkan hari nya.
banyak betol baju yang cantik2!
rambang mata dibuatnya!
lepas fitting, ke Jusco berdekatan
nak cari barang2 last minit macam inner sume la
since kami amek vendor cina, baju2 nye almaklum jela
not for gadis bertudung.
tapi kalau tambah inner, dah boleh la jadi pengantin muslimah :)

5 Sept, Rabu
outdoor fotoshoot at 10 am.
sampai sana masih on time, so make up dan pakai2 semua by 11am dah siap lah
gerak ke Putrajaya tp otw ujan turun
after reda dalam kol 12pm, kami pun start posing

alhamdulillah, cuaca sejuk je rasa walaupun dah tengahari
banyak pose la dapat dari fotografer ni.
sangat kreatif!
balik ke studio, kami tukar 3 jenis baju sambil shoot smpi ke ptg la
and then dapat free outdoor lagi sket untuk di sekeliling studio.
baju memang best2. lg best kalau dapat pakai semua! muahahaa
balik rumah, kami ke rumah Mak Dara dan Tok Tam, disambut mesra la pengantin baru ni
balik memang pengsan! konyang beb!


6 Sept, Khamis
ke Seri Kembangan lagi
studio fotoshoot tu la
pilih 26 gambar daripada 300 keping utk diprintkan
makan masa 2jam jugak
dengan bantuan adik, setel jugak la
siap harini patutnye! nnt kte tengok yer

7 Sept, Jumaat
hantar suami ke KLIA
mak teman. sob sob. balik dah suami ku ke Sabah.

kesimpulannya;
25/8 kawin
26/8 rehat
27/8 honeymoon
28/8 honeymoon
29/8 honeymoon, ke Kedah
30/8 fitting
31/8 rehat (xjumpa suami)
1/9 bertandang
2/9 pulang baju
3/9 melawat saudara mara @ Perlis, balik KL
4/9 fitting (studio+outdoor)
5/9 studio + outdoor fotoshoot
6/9 pilih gambar shooting
7/9 suami ke Sabah


see. penuh x aktvt? haaa..ingin ku namakan novel ini, Dua Minggu Bersama Suami.






so, bila orang tanya apa rasa jadi isteri?
what more can i say other than "tenang."?

betul, dah ada ikatan sah, hidup lebih tenang.
xyah nak tanggung dosa bercouple lagi. best kan?
solat berjemaah berdua. mane x best nye?
tapi tak macam most married couple; duduk sekali , hidangkan makan, siapkan makan pakai suami, sambut balik kerja, spend time together.
memang sempatla siapkan makan pakai beliau, tapi berapa kali sangat
sambut balik kerja? dengan sms bole la :D
tinggal sekali? ye, kurang dr dua minggu. (sblm bertandang kn ade bpisah 2-3 mlm.)
pegi sana sini ada suami? ye, dua minggu tula maximum


tapi xbermakna im complaining.
xbermakna im not happy
im happy la. sangat2.
bersyukur dengan apa yang Allah berikan
especially kekuatan menghadapai hubungan jarak jauh ni.
bukan semua orang boleh, ye x?

insya allah masa bersama suami akan banyak dirasai next time.
xpela sekarang ni berjauhan.
dah biasakan diri dah sejak berkawan lagi.
lepas ni kene biasakan diri menghadap muka suami 24jam, setiap hari pulak
something really new to us!



p/s : im lucky dan bersyukur dah kahwin. sangat.




6 comments:

Sara said...

erin..sara pun akan kawin tak lama lagi insyaALLAH...maybe akan rasa juga ape yang erin rasa skrg...skrg pun dah kene tinggal...lum kawin takpe...dah kawin nati tak tau ape rasa...bakal suami mmg keje kene outstation jek...

JaSSNaNi said...

TAHNIAH... dah jadi istri ni.. tanggujawab lebih.. :) selamat melayari bahtera perkahwinan.. :) semoga bahagia dan sentisa menjadi istri solehah.. :)
mahal giler kat KL utk inai tu.. kat sana just rm5.. cam tak caye je kan.. sure tanya banyak kali.. ehehehhe

IMaH said...

samela kita! kawen hari yang sama. honeymoon tempat yang sama. dekat cameron cuma tarikh jer yg xsama. hehehe..lepas tu kena duduk jauh2 dgn husband. Huhu..Tapi, yang penting, happy sgt dgn kehidupan baru sbg isteri kan. Setuju sgt, even kita pjj dgn husband tapi kita bahagia =)

aMyErInAiMiE said...

Sara : kite hampir serupa je. seblum n selepas pun kene tinggal. huhu. tp xpe..we are strong! weehoo~~

Jassnani : tengkiu..tu la. masih belajar. kdg2 terlupa dh jd isteri bile suami xde di sisi. hehe. tp akan improve next time! :D

Imah : tu laa..sama je kte kan? nnt one day kte meet up yer? suami erin pun org kedah. mcm imah. tp soon dh nk ikut suami..doakan la ek..

Anna Athirah said...

Panjangnyaaa entry kak erin! hihi. waah, siapa sangka disebalik tu macam2 jugak dugaan buat pengantin baru. Tapi takpe kan kak.. yang penting Alhamdulillah takde major issues and selesai semua dengan baiknya. :D
Tira nak tanya kak erin ni.. konsep pasar malam tu macam mana tu kak?

aMyErInAiMiE said...

@anna athirah : pjg kan?hehe. akk pun xsangka. anyway, konsep pasar mlm tu..mcm u g psr mlm la kenduri tu. xmacam selalu, ade serving dish sume kan? ni ade gerai2 mcm psr mlm. i tagged u kt fb u tgk la gmbr2 nye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...