Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Thursday, January 3, 2013

Cadangan Aturcara Majlis Perkahwinan Orang Melayu



nowadays Melayu dah boleh terima dengan aturcara yang tanpa perlu merenjis ataupun duduk di pelamin.
di kebanyakkan wedding kawan2 yang saya pergi, pengantin dah tak lagi direnjis2 sebelum duduk di meja makan.
lagipun ia memudahkan pelbagai pihak seperti keluarga pengantin lelaki@perempuan yang datang sebagai tetamu pada majlis tu sebab tak perlu berlapar lama2.




selain tu, kawan2 ataupun tetamu yang hadir awal pada majlis tu pun dapat cepat2 berjumpa dengan pengantin ataupun bergambar dengan pengantin sebelum beredar ke majlis seterusnya tanpa terlepas benda2 penting at the next wedding

random photos dengan kawan2

sekarang kan banyak wedding dibuat dalam masa yang sama
boleh kata tiap2 weekend ade wedding.
kalau dulu2,cuti sekolah je kan?
sekarang tak cuti sekolah pun orang kawin jugak ^^
sampai my parents kadang2 bising je asal tanya apa plan minggu ni, mesti dpt jawapan "wedding" ;p

apa2 pun, meh saya nak mulakan dengan aturcara majlis saya pada 25 Ogos tahun lepas (amek kau dah langkau tahun masih mau crita lagi. lembab erin, lembab!)
tp xpe,mana tau ada yang nak jadikan panduan ke...:)


Contoh 1 (digunakan semasa majlis nikah & sanding saya)
8.00 pagi: kaum keluarga berkumpul di dewan seroja.
9.00 pagi: upacara akad nikah dilangsungkan.
10.00pg : acara bergambar keluarga & pengantin
10.30pg : Pengantin bsiap di belakang dewan
11 pg : keluarga dan urusetia makan dahulu
11.30 pg : keluarga bsedia sambut tetamu &urusetia sedia di tempat masing2.
12.30 tghari : perarakan pengantin masuk dan naik ke pelamin dengan diiringi alunan Bagpipes
*bridesmaids depan sword bearer
*bridesmaids naik dan mhiasi pelamin(tmasuk sword bearer)
*keluarga pengantin lelaki dan vip ambil tempat di meja beradap

12.45 tghari : bacaan doa dan kata2 aluan oleh emcee
1 ptg : pengantin diiringi ke meja beradap (doa)
1.30 ptg : acara potong kek
1.45 ptg : acara bergambar bersama keluarga mempelai dan tetamu
2.15 ptg : pengantin bertemu dengan tetamu
4 ptg : majlis bersurai

Atas ni contoh kalau majlis nikah dan sanding dibuat pada hari yang sama
Bersanding sekejap sementara MC beri kata2 aluan sebelum kami ke meja makan beradab
Kami tiada upacara merenjis
Timing tu pandai2 korang la kan kalau nak adjust.
sila adjust mengikut masa anda :)
ini juga jadual yang saya beri pada emcee, OV dan OP saya selain ahli keluarga dan ahli urusetia majlis saya dulu




Contoh 2


10 pg : Keluarga dan urusetia bersedia menyambut tetamu
12 tengahari : Kehadiran tetamu
2 ptg : Ketibaan pasangan pengantin
Makan Beradab
Bersanding
Majlis Merenjis
• Ibu dan bapa pengantin (tuan rumah)
• Ibu dan bapa pengantin (tetamu)
• Datuk/ Nenek pengantin (tuan rumah)
• Datuk/ Nenek pengantin (tetamu)
• Saudara sebelah pengantin (tuan rumah)
• Saudara sebelah pengantin (tetamu)
Sesi potong kek
Sessi fotografi
4 petang : Bersalam-salam dengan tetamu





Contoh 3


10 pagi : Keluarga dan urusetia bersedia menyambut tetamu
12 tengahari : Kehadiran tetamu
2 petang : Ketibaan pasangan pengantin
Bersanding
Persembahan (jika mahu)
Makan Beradab
Persembahan (jika mahu)
Sessi fotografi
4 petang : Bersalam-salam dengan tetamu






Itulah dia antara cadangan2 aturcara yang boleh B2B 2013 sekalian ambil sebagai contoh atau panduan bg majlis korang yang akan datang.
Sebarang ucapan boleh la korang selitkan antara makan beradab atau masa bersanding.
tapi biasanya ketika makan beradab la kan
kang panjang2 berucap, perut berbunyi plak sebab kelaparan
mungkin juga boleh diselitkan sebarang persembahan tapi depends pada orang la
kalau rasa lagha, tak perlu tu semua :)





harap membantu!





rujukan : blog sis Jumie Samsudin



3 comments:

gagak.itam said...

www.aturcaramajlis.com

whiterwa said...

aturcara no 2 tu yg org biasa org buat. Dlm kbyakan kad kawin lbih krg gitu lew aturcaranya. Myb lbih ssuai kot sbb acara bsanding tu lepas zohor dan slesai sblum asar. So, lbih praktikal kt situ. Pndpt sy la.. huhu~
Btw, nice entry!

aMyErInAiMiE said...

whiterwa : tq for ur comment. Tp fyi, ramai dh jemputan yg saya terima atau lihat dibuat mengikut aturcara no 2 sbb pengantin pn dpt solat zuhur sblm majlis selesai,slps mkn beradab.sanding pn selesai lbh awal,jd tetamu pnyai lebih byk masa utk bjmpe dan bergaul dgn pengantin.pengantin pn xperlu tkejar2 utk ke fotoshoot meninggalkan tetamu yg hadir,bole fotoshoot lpas hbs majls. Tetamu pn bole cpt2 pulang solat zuhur utk yg dtg awal,atau boleh kurgkan crowd sblh ptg bile pengantin smpi awal.

Mgkn jgk depends on priority keluarga masing2 nk mcmana but among my circle,ramai dh buat bsanding sblm zuhur.lbj cpt pengantin selesai aturcara,xbwk ke ptg sgt atau rushing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...