Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Tuesday, April 9, 2013

First and Last


Bulan Feb lepas, sebelum berangkat ke Sabah untuk tinggal dengan suami, saya buat pertama kalinya masak a complete meal for my family di rumah KL tempat saya menetap sebelum die dengan Abah dan Mama

masa tu Elia ade kat umah selain my husband. so ade 3 orang pun okla jugak nak masak byak kan?
time tu my Abah memang ade kt umah tp die biasanya jenis yg xmakan nasi tapi masak jela, mana tau tiba2 die datang mood nak makan ke kan?

so i cooked for 4 person.
kalau xsilap, semuanya saya masak sendiri kecuali nasi
nasi saya minta Elia tolong masakkan.
saja xnak bagi die rasa macam xbuat ape2. hehe



 dari kanan ikut arah lawan jam; buah epal, telur dadar, ayam masak halia, sayur campur dan ikan sweet n sour

 masak ayam masak halia sebab nak buang angin dlm badan. hehe

satu2nye yg turn down masa tu sebab pakai ikan bawal putih kecik pastu bile goreng die berderai.
rasa fail betol!haha. lawak

so kami makan dengan rakusnya tp tinggal jugak la sikit utk Abah makan bile die nak nanti
coz after that ktorg kuar kot?
tak ingat la.
tp macam xdok umah la pastu

balik2 tgk lauk terusik la jgk walaupun x habes
yg penting Abah siap sebut , "masak? tak tkot sakit perut ke nnt?"
haha. kong asam ;p





why the first and the last?

sebab memang that was my first time masak complete meal DAN masak untuk orang lain jgak, DAN kt umah kt KL ni.
selama ni masak utk diri sendiri pun cincai2 je
takat telur gerong ngn ape3 yag goreng la kot
seriously xpernah betol2 masak sendiri apa2 lauk
samada makan kt luar atau pun org lain masakkan.

kalau kat umah selalu Mama masak or my Tok Mama masak.
selalu tolong tengok je pun
xpernah pegang or handle masakan sendiri
bukan Mak x ajar
tapi saya yang x amalkan
jadi bile masak pun ingat2 lupa je sebab dah lama xmasak
masa sekolah rendah ade la masak
tu pun sardin ngn telur dadar.
menang gk la masa pertandingan masak kt skola
haha

sekola menengah plak kt asrama
kalau balik rumah nenek pun nenek je masak
die masak mmg advance sgt
pastu xsempat nk belajar dh siap

tp overall, sebenarnya diri sendiri takda passion nak belajar dan serap ilmu betol2 sebelum ni
masak sekali je, mana nak ingat semua kan?
rasa pressure je bile pk sal nak masak
padahal kalau sekarang ni, ceh xde apela!hihi

dah kawin la baru reti nak belajar semua!
umur dah 25tahun dh time tu!HAHA
shame on me
tp oh well, xde masalah pun
kalau org tanya reti masak ke tak, memang la reti
tapi kalau tanya pandai ke tak, memang x la nk ngaku pandai!
terus terang mengaku tak jela ;p

mujur dapat suami yang memahami
belajar masak pun lepas kawin
ade la yang terbabas sana sini tp nama pun belajar
suami plak jenis suka makan
so xsedap pun die makan jugak! heee

alhamdulillah sekarang ni dah bole masak sendiri
jadi suri rumah, seronok la ade masa nak masak
masa mula2 dulu dua jam baru siap masak 3 lauk (termasuk persediaan bahan)
skang beresss je ;p

alhamdulillah wujudnya buku 1 hari 1 resepi by chef Hanieliza tu
memang sangat bagus buat beginner macam saya
die ajar step by step
ada juga yang die skip tp bole la nk pk logik
kalau ade kawan2 pembaca yang xpernah masak or xreti masak, beli la buku ni
resepi die xsgt membantu saya kt umah ni
macam2 dh pernah masak and my fave was resepi udang kesturi die.
sedap tau!
xpernah rasa orang lain masak benda ni sebelum ni.
chef ni la yg memperkenalkan.
nyum nyumm (teringat)

tapi apa2pun i know i inherit bakat my Mak memasak
sebab masak pun sedap
hahah. nasib la!suami i kate sedap. haha
rtu balik kl kan belajar masak ngn Mak,
rasanya diri ni masih x terror nak masak sambal la
tapi suami kate sedap je sume walaupun mcm2 jenis sambal yg jadi bile sy masak





haih, kalau ye pun nak jaga hati bini pun janganla makanan tak sedap pun smpi jilat pinggan ye..smpi bile bini nak improve skill masak ni??hellppp

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...