Surat Pekeliling


campaign image campaign image campaign image campaign image



They Read

Thursday, May 22, 2014

Suami kemalangan ketika bertugas


ini cerita tahun lepas.antara cerita paling besar dalam hidup kami suami isteri


22 Nov 2013, Jumaat - saya dikejutkan dengan panggilan dari Kak Bai,rakan dan jiran di kwsn rumah saya yg mengatakan suami saya terjatuh.
masa tu lebih kurang seminit dua sebelum azan maghrib berkumandang.
Jadi sy anggarkan kejadian berlaku dalam pukul 6.05ptg mcm tu.
Masa panggilan tu dibuat saya xjangkakan ape2 yg pelik sebab suami baru je call mintak no hp Kak Bai tu drpd saya utk urusan kerja die lah
So bile saya dgr Kak Bai ckp perkataan "jatuh" tu saya blur2 jgk
Sbb yela kan,Kak Bai merupakan saksi pertama selepas suami jatuh tu.
Jadi ayat2 die pn berterabur bile die masih lagi dalam keadaan terkejut dan kelam kabut

Tuntutan kerja suami mmg melibatkan kerja2 yang lasak jd kemalangan mcm ni,possible
cuma Allah yg tahu perasaan saya masa tu
dgn mana nk cari baju nk pakainya,dgn nk cepatnya
Dgn kepala dh pk mcm2 dh
Nak bawak kereta or nk jalan kaki (tmpt kejadian dekat juga)
Tp kalau jalan kaki,laju ke aku?
azan maghrib pn masih bergema.
mcm2 kan?

Saya pun decide bawak je kereta
Pecut laju sikit drpd biasa tp xlaju sgt sbb jalan xbrape elok
Risau juga kalau jadi ape2..
sesampai di tmpt kejadian,ambulans dh ada
jadi i was wondering,eh dah lama ke jd ni??
sbb biasanya ambulans lmbt kan?
rupe2nya tu ambulans tentera.
Syukur,laju servis mereka

Saya rushed naik ke tingkat 3 sbb di situ semua berkumpul.
tangga yg banyak ke tgkt 3 tu saya rasa mcm tak ckup banyak
Laju je saya melangkah smpi ke atas!
Semangat nk tgk suami tinggi sgt kot
selama ni tingkat satu ke dua pn rasa macam mengah sgt.

Sampai2 je nampak sekujur tubuh terbaring lurus melintang ke tangga dan dinding bertentangan
Benda pertama saya nk tgk,bukak mata atau tidak?
syukur,mata terbuka dan bergerak
Pada masa tu doktor tentera terdekat sudah ada di situ,syukur.
Orang lain saya xnampak.
Cuma suami dan Kak Bai saja.
Saya tgk atas,siling bangunan pecah
Tinggi juga tmpt jatuhnya.
Suami jatuh ketika nak turun dari periksa tangki di atas
Lebih kurang satu tengah tingkat.
Bayangkan apa yang saya mampu jangkakan bile melihat jarak jatuh tu?
mesti mcm2 luka dan sakit yg ade kan?
Ya Allah..xdpt nk bayangkan!
Suami sempat senyum dekat saya sebelum dibawa turun dgn stretcher
Mungkin xnak saya risau.
Saya balas senyuman risau jela.huhu

sy bergegas turun ke bawah utk mengambil telefon bimbit and tried to call our neighbour utk teman saya drive ke hosp
rupa2nya jiran tu pn ade skali dgn suami td.
So die masuk ambulans.
I and others dont think i can drive myself,so suami Kak Bai minta die teman saya
Saya minta Kak Bai drive.
Walaupun Kak Bai pn masih menggeletar terkejut,i dont think i should drive at that moment.
Alhamdulillah Kak Bai bawa secara selamat di belakang ambulans.
All i did was pray for his safety
AND ape nak cerita kat mak mertua ni?!
risau masa tu..taknak mak mertua risau sgt atau sedih sgt..
so i hope everything is not too bad

Sampai kat sana trus die dimasukkan ke jabatan kecemasan.
rakan2 pegawai dan anak buah suami serta isteri2 mereka pun tunggu dengan saya diluar.
mujurlah selepas Kak Bai nampak suami terbaring tu,dia xbenarkan sesiapa bangunkan atau gerakkan badan suami
Lepas doktor sampai,suami dipakaikan pendakap leher tu sbg lgkah berjaga2.


semua rakan suami yg ade masa tu membantu mengangkat suami ke stretcher dan ke ambulans.
lama juga nk tunggu proses dimasukkan ke wad.
Selepas xray dan check up,semua dijangkakan normal tapi dia tak dibenarkan bergerak sebab pinggang dikhuatiri ada keretakkan
Luka ringan di lengan kanan pn dibiar macam tu saja






keesokkan harinya baru pakar xray akan datang jumpa kami dan bgtau samada tulang belakang suami tu retk or pecah terus.....






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...